Sukkersøt sjarm

GRÜNDER: Sara Hedblom

– Det er så utrolig kjekt å ha noe eget. All respons som kommer er jo kun til meg, smiler bakegründeren Sara Hedblom.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde 

Sensommerregnet hamrer mot fortauet, men fuglekvitter lyder likeså, og fra Go’fikets åpne dør lokker liflige dufter av bakst og nytrukken kaffe. Kundene som kommer inn, rister av seg vanndråpene med et forventningsfullt smil om munnen.

– Velkommen, velkommen!

Sara Hedblom løfter et nytt brett med nybakte kanelsnurrer ut av stekeovnen og henvender seg blidt til nestemann som står foran kakedisken. «Jeg tar det vanlige» avgjør en hjemmevant pensjonist, før han inntar det eneste ledige bordet.

– Det finnes ikke maken til bakverket en får her. Alle i området skryter av dette stedet, forteller han.

– Jeg er så heldig å bo like i nærheten og er stadig innom. Her treffer jeg kjente, og her blir jeg kjent med nye.

SIGNATURBAKST: Go’fikets surdeigsbrød er av øverste klasse.

INNEHAVER Hedblom multitasker. Hun lager påsmurt, serverer, trakter kaffe og slår av en liten prat. Den bakeglade gründeren har absolutt truffet blink med sin vesle lune hule i nederste etasje i en blokk i Myrdal borettslag.

– Ideen var å starte en hyggelig, hjemmekoselig kafe og samtidig skape felleskap i nærområdet – et sted der folk kan møtes og slå av en prat. Selv om jeg hadde stor tro på egne planer, er jeg overrasket over hvor godt Go’fiket har blitt tatt imot, smiler hun.

Hedblom bor i naboblokken, men opprinnelig kommer hun fra Sverige, så kafenavnet kom naturlig. Det svenske fenomenet «fika» betyr noe sånt som en sosial kaffepause med noe ekstra godt til. Kafedrifteren satser på en meny som er mer jordnær enn fancy, og retningslinjen for Go’fikets konsept er: Ekte hjemmelaget!

– Avanserte konditorteknikker er ikke helt min greie. Etter min mening trenger det ikke være så overdådig og perfekt. Baksten min skal være slik jeg liker den best selv, med knallgode smaker og gode råvarer.

SULTNE: Stamgjestene Kari og Vigdis er klare for kaffe og kaker.

SIGNATURRETTEN hennes er Go’fikets lekre surdeigsbrød.

– All brødbakst bakes med egenprodusert, kaldhevet surdeig med gode økologiske melsorter. Jeg sverger til rene, sunne produkter, så lite prosessert som mulig. Det er også disse som gir best smak.

Åpningsdagen var første juni i år, men kafeen med det snertne navnet er allerede et populært innslag i nærmiljøet. Nærheten til Åsane Storsenter ser ikke ut til å dempe kundestrømmen. I godt vær kan småbarnsforeldre slikke både sol og snadder ved et av bordene utenfor, mens ungene får utløp for sukkerinntaket på den vesle lekeplassen. Akkurat dét innbyr ikke værgudene til i dag, men innendørs råder en fredelig stemning, fornøyde ansikter og trivelig summing av stemmer.

– Godsaker smaker enda bedre i en koselig atmosfære, der alle føler seg velkommen og trives. Det er så utrolig mange herlige mennesker som kommer innom. Jeg trives så godt med dette at det eneste som har vært litt vanskelig har vært å lære å ikke snakke seg for mye bort.

DA HUN INNREDET kafeen sin fikk hun utløp også for andre interesser – retro og gjenbruk. Stolene, som de fleste i alderen 40 pluss helt sikkert har sett maken til før, fikk hun hente på Tertnes bedehus, og fra Midtbygda sykehjem kom det bestikk og annet nyttig hennes vei. På bord og hyller står gjenkjennelig 70-talls kvalitetsporselen, og serviset har ofte levd lenger enn kunden som bruker det.

– Jeg er glad i farger og gjenbruk, så det falt seg helt naturlig å gjøre dette til en del av innredningskonseptet mitt, avgjør kafeeieren.

Hedblom tilbyr kaker og påsmurt på bestilling, og nære fremtidsplaner omfatter arrangementer som temakvelder og barseltreff. Hun vil også leie ut lokalet til private anledninger, med en liten meny av mat og kaker.

– Jeg elsker å bake og varte opp, og jeg elsker menneskemøter. Drømmen om å en gang drive min egen lille nabolagskafe har fulgt meg helt siden barndommen. Jeg vokste opp på landet og var fast inventar på kjøkkenet når mamma bakte, og det gjorde hun ofte. Hele familien min elsker kaker og boller.

Avgjørelsen om å bli sin egen sjef medførte likevel en lang tankeprosess.

– Til slutt bare tok jeg spranget. «Nu kör vi!» som vi sier i Sverige.

LUNSJ: Surdeigsblings à la Go’fiket.

BAK SEG har den ferske kafeverten mange arbeidsår innen byggebransjen. Da koronapandemien gjorde sitt inntog, med hjemmekontor og stadig mer krevende arbeidsforhold, kjente den sosiale hobbybakeren på synkende motivasjon og tyngre dager.

– Jeg er et ja-menneske og har litt lett for å la meg bli «oppspist». Det endte med en lang sykemelding, som ga meg tid til å reflektere over hva jeg ønsket meg for videre yrkesliv.

Mange rundt henne var skeptiske til løsningen hennes, men hun stod på sitt, og hjelpen har haglet inn, fra venner, familie og gode naboer.

– Jeg ville finne noe som virkelig ga meg glede og energi, og det har jeg virkelig klart.

SMILEFJES: Tommel opp til Go’fiket fra Mattilsynet.

«Å HEI!» utbryter Hedblom plutselig, enda mer strålende enn ellers. For kunden som nå stiger over dørterskelen er ingen ringere enn hennes venninne Marita, damen som forærte henne oppskriften til den friske ostekaken som er fast inventar bak glasset i kakedisken. De to fant tonen da de begge var på barseltreff for tjue år siden og har holdt kontakten siden.

– Allerede da vi drodlet sammen den gangen snakket Sara om den vesle kafeen hun så for seg en gang inn i fremtiden, forteller Marita.

– Jeg skulle starte Pensjonat Rosenklopp, ler hun, og legger til:

– Jeg er ikke modig nok, men det er Sara.

MARITA: Sara Hedblom får overraskende venninnegjest på besøk.

SØKNADSPROSESSER om bruksendring og serveringsbevilgning, tømrerhjelp, prissetting – oppgavene er mange og nye når en vil bli gründer. Spesielt har sperren for å ta betalt for arbeidet sitt gitt henne hodebry.

– Å ha troen på meg selv under prosessen har vært den største utfordringen. Selv om «Ting ordner seg!» er en av mine leveregler, snek usikkerhet og redsel for å mislykkes seg inn. For hva om jeg ikke klarte å levere til forventningene? Hva om det jeg ville tilby ikke var noe folk likte og trengte? For ikke å snakke om tankekjøret som gjaldt den økonomiske biten. Heldigvis fant jeg tidlig frem til Etablerersenteret.

Hos Etablerersenteret har Hedblom deltatt både på etablererkurs og økonomikurs.

– Kursingen hos Etablerersenteret ga meg et godt grunnlag og god hjelp til å jobbe målrettet videre. Den personlige veiledningen og støtten fra rådgiverne har vært utelukkende positiv.

I tillegg til masse nyttige råd og tips, fikk hun også mulighet til å snakke med andre i samme situasjon.

– Jeg er stolt av at jeg sto i det, og holdt meg til planen og klarte å gjennomføre. Om det skulle gå skeis er det jo ikke verre enn av jeg må tenke nytt, en gang til.

Før Etablerersenterets journalist våger seg ut igjen i regnet, høy på kaffe og ekte, hjemmelaget gründerspirit, sender Hedblom med noen gode råd til andre som går meg gründertanker i hodet.

– Lag en god forretningsplan, og gå løs på utfordringene etter hvert som de dukker opp. Ikke gi opp når det kjennes tungt, og våg å snakke med folk om planene dine. Det kan gi mange nye, gode kontakter som kan hjelpe deg på veien.  


Forrige
Forrige

Rullende verdiskaping

Neste
Neste

Rom for kreativitet