Rullende verdiskaping

– «Trust your instinct!» råder gründeren bak Bici Bergen Sykkelverksted, Daniel Peña Monzón.

GRÜNDER: Daniel Peña Monzón

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

– HØR NÅ! Ser du? Nå ruller det som det skal!

Etablerersenterets journalist har nettopp hørt innehaver av Bici Bergen Sykkelverksted, Daniel Peña Monzón,fortelle om sin store «passion». Nå vises den også i praksis. Med engasjement i stemmen og glød i blikket,lar han erfarne hender stramme spilefestene til felgen i arbeidsstativet èn etter èn, slik at et skjevt hjul blir godt som nytt. Den opprinnelig spanske sykkelreparatøren har like mye sykkel i blodet som nordmenn er født med ski på beina.

– Mine foreldre åpnet sin egen sykkelbutikk i 1994. Jeg vokste opp omgitt av sykler. Mitt første minne er faktisk fra da jeg som treåring veltet på sykkelen min. Farten ble for stor i svingen og støttehjulene skrapte nedi. Resultatet ble en kortvarig såret selvtillit og oppskrapte knær, minnes han.

 

I MAI i år åpnet 33-åringen sitt eget sykkelverksted i Sandviken i Bergen sentrum. Det har byens sykkelpendlere og sykkelentusiaster visst å sette pris på.

– I sommermånedene var det helt texas her. Kundene strømmet til fra første dag. Det var veldig hektisk og utrolig gøy.

Peña Monzón forventer ikke samme pågangen de kaldeste vintermånedene. Men det tenker han er helt greit.

– En av fordelene med å være sin egen sjef er at en selv kan legge opp arbeidshverdagen sin. I travle sesongtider kan en arbeide ekstra når det trengs, og i rolige perioderkan en ta seg fri – reise på en lang ferie, eller mure seg inne og lese bøker i en måned, om det er dèt en foretrekker.

VEIEN MOT eget sykkelverksted i kalde Norge lå ikke øverst i kortstokken da det var på tide for unge PeñaMonzón å starte på utdanningsløp og yrkesvei. I den vakre spanske universitetsbyen Salamanca utdannet han seg først innen sosiologi, før han valgte masterstudier innen markedsføring og reklame. Så gikk veien videre til jobb i et stort markedsføringsfirma i Barcelona.

– Uheldigvis kjedet jeg vettet av meg fra første stund. Jeg sluttet etter kort tid og fikk meg arbeid i sykkelavdelingen til en sportsbutikk, hvor jeg stortrivdes. Men, så var det at mine norske venner ymtet frempå: «Hvorfor ikke flytte hit til oss?»

Dagen da Etablerersenteret kommer på besøk er det seks år og èn dag siden Peña Monzón gjorde bergenser av seg.

– Jeg prøver å følge intuisjonen min. Når noe føles riktig går jeg for det, opplyser han.

NAVNET Bici Bergen er en videreføring fra foreldrenes sykkelbutikk – Bici Aranda. Aranda er navnet på hjembyen hans, og «bici» er spansk slang for sykkel.Etter flere år som ansatt sykkelreparatør i sin nye hjemby begynte behovet for mer arbeidsfrihet å melde seg. Sammen med kjæresten Ania Rzymyszkiewicz, som arbeider som visuell kommunikasjonsdesigner, funderte og planla Peña Monzón i nærmere ett år før han satte inn støtet for Bici Bergen Sykkelverksted.

– Forretningsideen min er å skape et sykkelverksted som leverer kvalitetstjenester med fokus på bærekraft,som føles trivelig å komme inn i, og som behandler alle sine kunder med verdighet og respekt, redegjøretablereren.

– Jeg utfører alle sykkeltjenester, fra å fikse punkteringer til fulle sykkelkonstruksjoner.  Tjenestene er spesielt rettet mot pendlere og sykkelentusiaster, men hobby- og tursyklister er også selvfølgelig veldig velkommen. Jeg prøver alltid å oppfylle behovene til hver enkelt kunde.

Tilbakemeldingene han får, viser at han har truffet blinkmed ideen sin, og jungeltelegrafen virker i høyeste grad, både i Sandviken og i resten av bergensområdet.

– Det er utrolig kjekt med alle som kommer innom for å hilse på, og for å ønske meg og Bici Bergen velkommen i området, smiler Peña Monzón.  

– Flere ganger har kundene fortalt meg at sykkelverkstedet mitt ble anbefalt av kollegaer av dem.De forteller at jeg blir oppfattet som seriøs og dyktig. Det gjør meg glad, og enda sikrere på at jeg gjør en god jobb.

NABOLAG: Daniel Peña Monzón jogget ofte forbi her, og han tenkte at lokalene langs denne gaten var som skapt for små bedrifter. Nå er han selv en av gründerne som holder til i Nye Sandviksveien.

DEN INNERSTE veggen i verkstedlokalet skiller seg ut. Her har verktøy og sykkelrelaterte veggdekorasjoner måttet vike for innrammede kunstverk laget av en lokal kunstner.

– Det var samboeren min Ania som fikk ideen om at verkstedet også kunne fungere som kunstutstillingslokale. Vi ønsker å bidra med det vi kan for å være en verdiskaper for nabolaget, og vi har mange tanker om passende aktiviteter, som filmfremvisning og ulike utstillinger.

I sommer inviterte nabobedriften Falske Reker bar tilgatefest, og sykkelreparatøren bidro med det han kan best: Alle oppmøtte barn fikk gratis sjekk og, om nødvendig, fiksing av syklene sine.

– Det bidro til mange små koselige samtaler. En av guttene som kom med sykkelen sin snakket både norsk, engelsk og spansk. Hans far var opprinnelig fra Spania,og på spørsmålet mitt om hvilket land han likte best kom svaret kjapt: «Spania!» Men det er jo ikke så rart, for hva kan vel utkonkurrere ferietid med besteforeldre, sol, bading og iskrem, ler Peña Monzón.

 

MILJØTANKEN står sterkt i den lille bedriften hans. Peña Monzón har avtale med en leverandør som produserer kvalitetssykler, og han bistår gjerne med tips til sykkelkjøpere om veldesignede kvalitetssykler, men det er reparasjon og vedlikehold av sykler han fokuserer på.

– Jeg lapper heller et punktert dekk fremfor å selge kunden en ny sykkel. Jeg tjener mindre på den måten, men mentaliteten tiltaler meg på det sterkeste.

I tidligere år ble det produsert kvalitetssykler og -sykkeldeler i Norge. Den tiden er over. Men når det er mulig kjøper Peña Monzón alltid sykkeldeler innenfor Europa, for å spare miljøet for unødvendig fraktforurensning.

– Sykkelen som fremkomstmiddel er effektiv og miljøvennlig, og solide, kvalitetsrike bestanddeler skaper holdbare sykler som ved riktig stell varer en mannsalder.Jeg ønsker å bidra til at flere bruker sykkel fremfor bil, noe som er med på å forbedre både miljø og samfunn.

Bærekraft er et velbrukt og populært ord i vår tid, men eieren av Bici Bergen er ikke imponert over alle firmaenesom bruker begrepet.

– Det er mange vage ord. Enkelte strør om seg med såkalte grønne begreper for at det skal se bra ut på firmaets nettside, eller for å kunne søke støtte fra staten, mens holdningene deres bare er på papiret, sukker han.

 

GJENBRUK: Den lyssatte dekorasjonen i taket har Daniel Peña Monzón laget av kasserte sykkelhjul.


PÅ SPØRSMÅL om hva som har vært den største utfordringen under oppstarten av bedriften er ikke gründeren i tvil om svaret.

– Det har definitivt vært alt papirarbeidet. Norge er et godt land å starte bedrift i, men alle de små detaljene som må til kan fort bli ganske overveldende.

Etableringsprosesser er krevende, og for å forsikre seg om at han gjorde alt riktig kontaktet Peña MonzónEtablerersenteret. Der fikk han personlig veiledning gjennom papirmøllen.

– Jeg fant frem til Etablerersenteret først mot slutten av oppstartsprosessen. Om jeg hadde visst om dem tidligere ville jeg nok ha spart mye tid og frustrasjon. Rådgiverne ved Etablerersenteret har full kontroll. De vet hva som er de riktige trinnene å følge og har mye kunnskap å bidra med for nyetablerere.

Han tror at det å søke hjelp hos Etablerersenteret vil være nyttig for størst mulig realisering av ulike virksomhetene i bergensmiljøet.

– Hos Etablerersenteret får du god og realistisk rettledning, og alltid positiv oppbakking.

 

DA HAN SKULLE VELGE selskapsform landet avgjørelsen på å starte AS.

– Ved etablering av AS må en ut med 30 000 kroner i startkapital, men for meg føltes det tryggere å ha en selskapsform som skiller min personlige økonomi fra firmaet. Om det skulle gå galt er det da bedriften som går konkurs, ikke jeg.

Han hadde også hørt at det skulle være bedre med AS enn enkeltpersonsforetak når det gjaldt skatteregulering.

– Men egentlig ser jeg det som positivt når jeg ser at skattesummen jeg skal betale blir høyere enn forventet. Det betyr jo også bedriften min går bedre enn jeg forventet.  

– Har du noen fremtidsplaner for Bici Bergen?

– Det har jeg også spurt meg selv om, men jeg har enda ikke funnet noe klart svar. Dette blir nok aldri noen millionbedrift, men hva betyr det egentlig «å vokse»? Eller å være suksessfull? Kanskje det for noen kan bety å få arbeide med noe en virkelig liker? Eller kanskje det betyr å ha en jobb som gir en mulighet og frihet til å jobbe mindre og nyte mer?

 

RÅDENE Peña Monzón sender med til andre som går med tanker om å bli sin egen sjef, er disse:

– Si ja til all hjelp og veiledning du kan få, og skaff deg en god regnskapsfører. En av mine velbrukte setninger er «Trust the professionals!» Det er det gode grunner for. Bruk tiden din på det du kan best, og lei inn hjelp til det du ikke kan.

Sykkelreparatøren avslutter med dette siste tipset:

– Stol på instinktet ditt. Jeg ville ikke anbefalt det om noen røpet en ide om å starte iskrembar i november. Men om du, etter å ha gjort nødvendige undersøkelser,finner ut at det er marked for dine varer eller tjenester,råder jeg deg sterkt til å følge drømmen din.

  

Nettside: bicibergen.no

Instagram: https://www.instagram.com/bicibergen/

Forrige
Forrige

Håp og livsgnist

Neste
Neste

Sukkersøt sjarm