Damer i fokus
Bergen Kvinnehelse er byens første, og eneste, helhetlige behandlingsklinikk for kvinner.
Tekst og foto: Irene R. Mjelde
FYSIOTERAPEUTENE Ingrid Loftås og Renate Tjørn Seime har klart å rydde en travel kalender for en prat med Etablerersenteret. De åpnet klinikken sin, Bergen Kvinnehelse, i Bergen sentrum 2. januar i år, og allerede få måneder etter oppstart er de i full drift. Med seg på laget har de; par/familieterapeut, sexolog, jordmor, psykologspesialist, klinisk ernæringsfysiolog og flere fysikalske behandlere. Til sammen er de ni dedikerte damer som alle har som mål å yte sitt beste for klinikkens klienter.
– Ved Bergen Kvinnehelse tilbyr vi individuell behandling, eller et pakkeforløp. Vi har ulike gruppetreninger, som MediYoga, barseltrening og gravidtrening, samt at vi holder tverrfaglige kurs, som endometrioseskole, og fødsels- og barselsforberedende kurs, redegjør Loftås.
– Hos oss samarbeider de ulike faggruppene på tvers av sine profesjoner for å kunne hjelpe pasienten best mulig. Vår visjon er å kunne tilby de helsetjenestene en kvinne måtte trenge gjennom hele livsløpet, på ett og samme sted.
Loftås og Seime har mange års arbeidserfaring som fysioterapeuter bak seg, både som faste ansatte og som selvstendige næringsdrivende.
– I våre tidligere arbeidsforhold så vi behovet for mer tverrfaglig og helhetlig tilnærming til problemstillingene kvinnene oppsøkte oss med. Vi ønsket å skape et trygt sted hvor all kompetansen var samlet, i stedet for å sende kvinnene i øst og vest for å få hjelp til det vi ikke kunne bidra med, forteller Seime.
ETTERLENGTET: «Dette tilbudet har jeg ventet på, lenge» er en kommentar fysioterapeut Ingrid Loftås får høre ofte.
KVINNEHELSE har omsider fått fokus i medier og generelt i samfunnet. Det skaper stor pågang og lange ventelister hos ulike eksisterende kvinnehelsetilbud.
– Det hersker en mye større åpenhet rundt kvinnesykdommer nå, enn for bare få år tilbake. Kvinneplager har fått navn i form av diagnoser som; vaginisme, vulvodyni og endometriose, og kvinnelige influensere og kjendiser står åpent frem med sine sykdommer i media, noe som legitimerer at andre som sliter med det samme, finner det mer naturlig å søke hjelp.
Loftås påpeker at kvinnelige underlivsproblemer alltid har eksistert, men at det ikke har blitt tatt skikkelig tak i, før kvinnene selv nå har tatt til orde.
– Vi ser mye av tabubelagt problematikk, som smerter ved samleie, eller ufrivillig urin-, luft- eller avføringslekkasje. Noen har slitt i måneder, andre i mangfoldige år. Mange har ikke engang ordene som forklarer problemene de har gått alene med så lenge. Så leser de noe om det på nettet, eller hører om det i en podkast, og alt stemmer. Først da søker de hjelp.
– Vi møter en veldig takknemlig kundegruppe, istemmer Seime.
– «Sånn er det å være kvinne. Ta en ibux!» fikk en av våre klienter til svar, da hun prøvde å forklare problemene for sin mannlige lege. For oss er det ekstremt viktig at pasientene kjenner at de blir tatt på alvor. Her hos oss skal ingen trenge å være i beredskapsmodus, eller lure på om de blir trodd.
En stor andel av klientene ved Bergen Kvinnehelse er gravide, eller kvinner som nylig har født.
– Det er mye som skjer i kroppen gjennom svangerskap og barseltid. Overgangsalder er også en stor omveltning for de fleste kvinner. Vi erstatter ikke det offentlige helsevesenet, men fungerer som et supplement til dem som føler at de ikke får tilstrekkelig hjelp gjennom det ordinære.
SAMARBEID: Ingrid Loftås og Renate Tjørn Seime har startet klinikken Bergen Kvinnehelse, som tilbyr helhetlig behandling av kvinner i alle livets faser
SUKSESSEN etter åpning er et resultat av omfattende forberedelser. De to gründerne hadde allerede drevet markedsføring en tid før de åpnet dørene til klinikken. Nettsiden med oversikt over tilbudet deres var ferdig i november, og profiler på ulike sosiale medium hadde de også opprettet i god tid før årsskiftet. En trofast kundekrets, opparbeidet gjennom driften av sin tidligere fysikalske klinikk, lokalisert like ved sin nåværende klinikk i Valkendorfsgate i Bergen sentrum, fulgte også med på lasset.
– Driften av den fysikalske klinikken vår var likevel noe helt annet, for den gangen hadde vi kun oss selv å tenke på. Nå har vi ansvar for hele teamet vårt, både når det gjelder kundemasse og arbeidsforhold, påpeker Loftås.
Hver av de andre behandlerne er selvstendige næringsdrivende, samlet under samme tak hos Bergen Kvinnehelse. De to etablererne er stolte av å ha klart å samle et så dyktig og kunnskapsrikt team.
– Der vi som fysioterapeuter tidligere kom til kort og måtte sende klienter videre til andre instanser, uten å vite når, og hvordan, de ville bli tatt imot, har vi nå tilgang til de rette fagpersonene i våre egne lokaler. Vi behandlere kan samarbeide, og pasienten får en helhetlig behandling, uten å måtte løpe fra den ene instansen til den andre, med tilhørende ventetider ved hvert sted.
Behandlinger hos Loftås og Seime gir Helfo-refusjon, noe som gjør konsultasjoner hos dem vesentlig rimeligere enn prisnivået som gjelder hos de fleste andre helprivate behandlingsaktører.
– Det spørs nok om vi hadde våget å satse så stort som vi har gjort, om vi ikke hadde hatt Helfo-ordningen i ryggen. Den gir oss en økonomisk trygghet. Vi er begge tobarnsmødre, og det kjennes absolutt mindre risikofylt å være gründere, når vi vet at kundestrømmen ikke bremses av at utgiftene for behandling hos oss blir for høye.
GRÜNDER: Renate Tjørn Seime.
PÅ SPØRSMÅL om hva som er den største overgangen fra å være fast ansatt til å bli selvstendig næringsdrivende, svarer de to etablererne: ansvar og frihet.
– Å drive sitt eget foretak skaper en mer fleksibel arbeidsdag, men det er også mye mer jobb, sier Loftås.
– Eierskapsfølelsen min til klinikken er sterk. Vi former tilbudet vårt slik vi vil ha det, og jeg er stolt av det vi gjør og hva vi får til. Det er lett å yte ekstra når jeg vet at dette er vår egenskapte arbeidsplass. Jeg kunne aldri gått tilbake til å være fast ansatt hos andre, kommenterer Seime, før Loftås igjen tar over:
– Jeg kjenner på en sterkere ansvarsfølelse for å holde meg faglig oppdatert nå enn da jeg var ansatt. Bergen Kvinnehelse-navnet skal representere kvalitet. Hver konsultasjon, hvert gruppetilbud eller kurs, er med på å forme klinikkens renommé.
Hver eneste morgen de trør over dørterskelen er det som om de må klype seg i armen – «Dette har vi skapt!» Men de to daglige lederne er opptatt av at også de andre behandlerne skal få opparbeide eierskap til arbeidsplassen sin.
– Klinikken er som en felles, tredje baby for oss. Det gjør det skummelt å slippe kontrollen og overlate arbeidsoppgaver til en av de andre, men vi stoler på dem vi har knyttet til oss. De er alle valgt av gode grunner, og er mer enn kapable til arbeidet sitt.
GRÜNDER: Ingrid Loftås.
DØGNET har bare 24 timer, men de to gründerne har fylt dem godt det siste året. De syns det har vært utrolig læringsrikt å ha på seg så mange ulike hatter som det de har hatt i oppstartsfasen, selv om også det har vært utfordrende.
– Vi, som er fysioterapeuter, må plutselig lære oss økonomi, juss, nettdesign, markedsføring, innkjøp, HR, administrasjon og interiørdesign. I tillegg har vi holdt foredrag om tilbudet vårt på fastlegemøter, helsestasjoner, sykehus, pensjonistforeninger og på høyskoler, forteller Seime.
De har mange planer og ønsker for fremtiden til bedriften. Blant annet vil de etter hvert utvide med flere kurs, få sin egen treningssal, og også kunne tilby konsultasjoner hos gynekolog og lege i tillegg til profesjonene de allerede har. Et annet mål er at de ved hjelp av tilskuddsordninger skal kunne tilby enkelte kostnadsfrie kurs. Men, dette første halvåret er de innstilt på å prioritere markedsføring.
– Dette er tiden for å bygge en solid grunnmur for bedriften vår, for å unngå at ting raser sammen fordi vi har gått for fort frem. Foreløpig er Bergen Kvinnehelse den eneste helhetlige klinikken for kvinner i Bergen, men det er nok på lånt tid, noe som er bra. Behovet for slike klinikker er nærmest utømmelig, og det ville ha vært kjekt og hatt andre å sparre med.
VED ETABLERERSENTERET har Seime og Loftås deltatt på markedsføringskurs og også hatt flere veiledningssamtaler for nyoppstartede bedrifter.
– Kurset var veldig inspirerende, og rådgiverne er imøtekommende og engasjerte. Vi har også fått veldig god oppfølging etter kurset. Vi opplever absolutt at de ansatte ved Etablerersenteret ønsker å hjelpe oss, og at de strekker seg langt for å få det til.
Rådene gründerne bak Bergen Kvinnehelse vil gi andre etablererspirer er disse:
1. Sørg for å starte foretaket ditt sammen med gode samarbeidspartnere som du kan ha en ærlig og åpen kommunikasjon med.
2. Start opp innenfor en bransje du virkelig brenner for, og lag en gjennomtenkt, oversiktlig og realistisk forretningsplan.
3. Gå på kurs på Etablerersenteret. Vær ydmyk for andres profesjoner, og søk kunnskap og hjelp hos andre.
Sjekk ut hjemmesiden her: