Flammende lidenskap
GRÜNDER: SØLVI TØNNESSEN
– Jeg elsker verktøy. Tenk at jeg kan gå rundt i butikker og kikke på motoriserte apparater og dingser, og faktisk kalle det arbeidstid, smiler gasstekniker Sølvi Tønnessen.
Tekst og foto: Irene R. Mjelde
SMILET til Sølvi Tønnessen når nesten ørene mens hun demonstrerer firmaet sitt sin nyeste investering, en rørbøyemaskin.
– Jeg har ikke sans for bruk av bend i hjørnene. Det blir så mye finere svinger når en heller bøyer kobberrørene i gradene som trengs, påpeker gassgründeren.
I 18 år har Tønnessen arbeidet innenfor lidenskapen sin, gassbransjen. Etter en periode med permitteringer hos arbeidsgiveren, fikk hun tilbud om å komme tilbake som servicerørlegger. Det var hun ikke interessert i. Løsningen ble derfor å starte sitt eget foretak – Gassdamen AS, som siden høsten 2024 har tilbudt tjenester innen montering og vedlikehold av ulike typer gassanlegg.
– Jeg monterer anlegg for medisingasser på sykehjem og sykesentre, og jeg installerer og vedlikeholder gassanlegg og gasspeiser i private boliger og for restauranter med storkjøkken. Jeg brenner for faget mitt, og kan virkelig ikke se for meg å gå tilbake til ordinært rørleggerarbeid igjen.
BOLIGGASS for privatmarkedet er en av retningene hun vil basere bedriften sin på. Hun trives med å ta oppdrag hjemme hos folk, og hun slår gjerne av en prat med eldre kunder og spanderer tid på å ta en kaffekopp sammen med dem.
– Etter min mening betaler mange for mye for jobben som gjøres i hjemmene deres. Selv har jeg ingen lån i forbindelse med firmaet, så prismessig kan jeg legge meg lavere enn overbetalte, store firmaer, og likevel tjene bra. Men jeg vil ikke trå min tidligere arbeidsgiver på tærne, og prøver derfor å finne frem til andre kundegrupper enn deres.
Å klare seg uten lån har hele tiden vært en del av førtiåringens strategiske bedriftsplan.
– Jeg ønsker ikke å sette meg i gjeld for firmaet, men heller utvikle det ettersom jeg har mulighet. Neste uke får jeg logo på bilen min, og nylig kjøpte jeg meg nye arbeidsklær, med logo. Det har jeg ikke tatt meg råd til tidligere. Jeg vil ikke bruke penger jeg ikke har.
FOR TIDEN er Tønnessen innleid for å montere medisingassanlegg ved Midtbygda sjukeheim, som er under oppføring i bydelen Åsane, like utenfor Bergen.
– Dette er meningsfullt arbeid for meg, å vite at det jeg har montert, én gang i fremtiden vil være avgjørende for menneskes liv. Nå nærmer jeg meg fullført arbeid i denne etasjen, forteller gründeren.
Hun strutter av yrkesstolthet, mens hun viser rundt i uferdige lokaler som dufter av ferskt treverk.
– Snart kan tømrerne komme og fullføre jobben sin her. Da blir alle gassrørene mine skjult bak takplater, men jeg liker å levere fra meg et godt og estetisk fint arbeid, selv om det ikke synes når bygget er ferdigstilt.
FIRMANAVNET Gassdamen klinger godt, og Tønnessen får mange artige kommentarer for navnevalget. Men som for mange andre ferske gründere har ikke oppstarten av eget firma kommet uten utfordringer.
– Det er så mye nytt å lære; hvordan markedsføre seg, og hvordan i det hele tatt livnære seg mens en bygger opp en solid økonomi i firmaet. Men jeg har vært heldig. Jeg har jevnlig fått gode jobboppdrag og dermed mulighet til å i hvert fall holde hodet over vannet.
Tønnessen er stolt av at hun turte å starte for seg selv.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg noen gang ville våge å gå fra en fast jobb med god lønn, til å stå på bar bakke og alene. Det er hvert fall det jeg alltid har tenkt, at jeg ikke har sterk nok tro på meg selv til å være gründer med ansvar for egen bedrift.
– HVA ER det kjekkeste med å drive eget firma?
– Det er å kunne styre sin egen arbeidshverdag. Å ikke få dårlig samvittighet ovenfor sjefen om du én dag kommer klokken åtte om morgenen i stedet for klokken sju, eller å selv kunne bestemme om morgenen at denne arbeidsdagen skal brukes til kontorarbeid. Jeg har alltid likt å jobbe, og jeg vet at jeg leverer kvalitetsrikt arbeid, men nå konstruerer jeg også arbeidstiden min selv.
Mestringsfølelsen hun kjenner på når hun ser at hun mestrer nye arbeidsoppgaver, er også noe Tønnessen vil nevne som svar på spørsmålet.
– Fremtidsplanen min nå er å bygge opp en solid plattform for firmaet mitt, slik at jeg kan leve greit samtidig som jeg jobber med det jeg elsker. Jeg vil ha en trygg privatøkonomi for sønnen min og meg selv, kunne pusse opp hjemme om det trengs, og ha såpass i bakhånd at jeg kan klare meg selv om det skulle dukke opp uforutsette utgifter.
– ER DET NOE du ville ha gjort annerledes, om du hadde fått sjansen til å starte firmaet på nytt?
– Ja, rekkefølgen. Jeg skulle ikke ha begynt med å utføre all dokumentasjonen og papirarbeidet som Nav krevde, men heller startet med å kurse meg hos Etablerersenteret. Da ville jeg lært hva som var den gunstigste søknadsrekkefølgen, og ikke gått glipp av flere måneder med økonomisk støtte,
Hun hadde aldri tidligere vært i kontakt med Nav, og den nye erfaringen gjorde at hun følte seg liten og usikker. Først da hun fikk tilbud om kurs hos Etablerersenteret falt bitene og tryggheten på plass.
– Etter å ha deltatt på Etablerersenteret sitt etablererkurs satt jeg igjen med masse ny kunnskap og inspirasjon. Der kunne jeg stille alle spørsmål jeg lurte på, og som var vanskelig å finne ut av alene. Rådgiverne der hadde et godt og informativt svar på alt. Jeg fikk også mange gode tips om hvilke oppgaver jeg burde utføre, og i hvilken rekkefølge.
Etter etablererkurset hadde hun en mye større forståelse for, og oversikt over, hva som forventes av en når en skal drive sin egen bedrift.
– Nå er planen min å delta på økonomikurset til Etablerersenteret, for slik å også bli mer selvstendig innen bedriftsregnskapet.
– HVILKE RÅD vil du sende med til andre som går med fremtidige gründerplaner?
– Det må først og fremst bli å melde seg på etablererkurs. Det er så mye en ikke vet om, eller tenker på som viktig, og som en får lære om hos Etablerersenteret. Etablererkurset deres gir deg en solid grunnmur for ditt fremtidige firma.
Tønnessens andre råd er å ikke grave seg ned i negative tanker om firmadriften går trått i starten.
– Jeg har lagt våken utallige netter og grublet, for kun å sitte igjen med dårlig søvn og en elendig start på dagen. Jeg måtte til slutt snakke hardt til meg selv, lære meg selv å ta fri i hodet. En vinner ingenting på å gå rundt å være nervøs hver eneste dag.
Hun råder også om å fylle fritiden med det som for hver enkelt gir et positivt tilskudd i hverdagen.
– Lytt til musikk, treff venner, tren – en fjelltur koster ingenting. Prøv å finne de små, positive tingene, og hold på dem mens du jobber med neste utfordring. Den tanken ble i alle fall, etter hvert, til stor hjelp for meg.
Følg Gassdamen AS på sosiale medier