Koblingsboksen

DEDIKERT: Lars Henrik Hafstad Karlsson leker ikke startup. Han er allerede gründer på sin hals.

– Det å ha ambisjoner, et sterkt ønske om å starte noe, er en god drivkraft, fastslår Lars Henrik Hafstad Karlsson.

Tekst og foto: Irene R. Mjelde

ENGASJEMENTET bobler nesten over i den unge gründeren.

– Jeg prøver å tone meg selv ned noen hakk før møter, presentasjoner, eller lignende. Det er jo ingen investorer som vil satse på en vibrerende spirrevipp.

22-årige Lars Henrik Hafstad Karlsson humrer litt. Han er veldig klar over at han for mange kan virke litt overivrig. Men alt han gjør er ett hundre prosent målrettet når det gjelder hans nyoppstartede firma Startlink.

– Jeg er ganske selvsikker av meg, men jeg er også ydmyk i forhold til at jeg er uferdig. Jeg vet at jeg gjør mye riktig, men i en nystartet gründerposisjon må det også være lov til å prøve og feile. Jeg legger alltid kortene på bordet med en gang. En kommer ikke langt med å tro at en er noe mer enn det en er.

STARTLINK: Logoen er på plass.

HAFSTAD KARLSSON har i tre år studert økonomi og ledelse med internasjonalt entreprenørskap som fokus. I august 2019 så hans første firma dagens lys, et firma han definerer som en digital plattform som skal linke tidligfase startups og tidligfase smarte investorer sammen, effektivt, og på et fundamentalt godt grunnlag.

– Startlink tilbyr et innsiktsfullt digitalt screening- og kommunikasjonsverktøy til gründere og investorer. Programmet hjelper dem å håndtere nødvendig informasjon og komme i kontakt med relevante og interessante caser, redegjør firmagrunnleggeren.

– Jeg har allerede klart å skape reell verdi ved å koble en startup med en relevant investor. De ble en supermatch og har nå god og jevnlig kontakt. Den dagen startupen har behov for finansiering, er investoren klar.

 

EN STOR DEL av Hafstad Karlssons arbeidsdag består av å snakke med gründere og investorer. Han samarbeider per i dag med ulike gründernettverk i fem av landets byer.

– Jeg samler gründere og investorer over hele Norge. Hittil har jeg vært i kontakt med rundt 100 startups og 50 investorer. Allerede nå, etter knappe fire måneder, har jeg ti startups og 9 investorer i porteføljen, annonserer den ivrige gründerspiren.

Han har et sterkt ønske om å skape noe stort, noe som gjør en reell forskjell i samfunnet vi lever i.

– Det er et vanvittig stort forbedringspotensiale i markedet i dag. Det er så mange lovende der ute, men gründere mislykkes fordi de ikke kommer i kontakt med relevante ressurser. Det hjelper ikke med ambisjoner om en mangler tilgang til kompetanse og nettverk. Det å komme i kontakt med investorer som allerede har skapt seg et visst omdømme kan bli avgjørende for om de klarer seg, eller ikke.

Hafstad Karlssons egen store utfordring er å få med meg et stort nok antall investorer.

– Dersom den digitale plattformen ikke har en kritisk masse med investorer er den udugelig, avgjør han.

 

I STUDIETIDEN erfarte Hafstad Karlsson at det er mange gode ressurser i lærevillige studenter.

– Flere av dem som fortsatt er studenter bistår meg nå, både fordi de har lyst til å hjelpe til og for at de selv vil lære mer. Til gjengjeld ser det fint ut på CV’en deres når de selv skal ut i arbeidslivet. Jeg setter pris på å få hjelp. Det er lett å tråkke feil i det formelle minefeltet og nyttige sparringspartnere er gull verdt. Regnskapet har jeg foreløpig tatt selv med litt hjelp fra en regnskapsrådgiver.

Hos Etablerersenteret har han benyttet seg av kursene 1-2-3 Etablering og Økonomi Illustrator.

– I startkurset 1-2-3 Etablering fikk jeg blant annet nyttig innsikt i lover og regler. Forhåpentligvis har det gitt meg et grunnlag som har reddet meg fra å gjøre noen kjempefeil nå i oppstarten.

Etablerersenterets konsulenter er Hafstad Karlsson strålende fornøyd med.

– Etablerersenteret er et veldig godt initiativ, med hyggelige og behjelpelige ansatte som tar seg tid til å svare på det du lurer på. En merker fort at de virkelig ønsker at alle gründere som kommer innom dem skal lykkes.

HEL VED: Lars Henrik Hafstad Karlsson er en blid og optimistisk gründerspire.

 


GJENNOM Instagram-profilen sin, Grunderlasse, dokumenterer Hafstad Karlsson  gründerlivet steg for steg. Her viser han hele prosessen, fra Startlink kun var en forretningsidé, helt frem til markedet og videre.

– Det går en rød tråd gjennom alt jeg gjør, og Grunderlasse har en sterk korrelasjon med Startlink. Jeg er i en posisjon som veldig mange unge firmaoppstartere befinner seg i og har tatt på meg oppdraget å vise den ærlige hverdagen til det å være gründer. Der forsøker jeg å gi en ekte skildring både når jeg er i medvind og når jeg er i motvind.

Formålet er å fremme entreprenørskap. Kunnskap avler trygghet, og når en er trygg våger en mer. Gjennom Grunderlasse vil han inspirere unge mennesker som ønsker å oppnå noe.

– Mange har gitt meg tilbakemelding om at det jeg legger ut er ekte, ærlig og troverdig, og at jeg er modig som våger å dele så mye. Slikt blir jeg veldig glad for å høre. Jeg vil at følgene mine på Instagram skal få et realistisk bilde av den vanlige hverdagen til en fersk gründer, ikke bare et skinnende glansbilde. Den ene dagen føler jeg meg som King Kong, den neste funker kanskje ingenting og jeg lurer på hva i all verden jeg driver på med.

 

SOM EKSEMPEL røper Hafstad Karlsson at det er forholdsvis enkelt for ham å stå og snakke foran en gruppe mennesker, men at det i starten var veldig vanskelig for ham å ringe til noen for første gang for å presentere seg og.

– Jeg truet meg gjennom det, og nå går det mye bedre. Det er ikke tabu å mislykkes, å mislykkes er noe alle vellykkede personer har gjort flere ganger. En må gå på trynet noen ganger for å lære. Hovedsaken er å ikke gjøre samme feilen to ganger.

Den unge gründeren er trygg på det han står for.

– Jeg er strukturert og tilpasningsdyktig, og jeg vet at jeg har kunnskap og kompetanse. Den gode dosen med selvsikkerhet gjør at jeg tåler kritikk uten at det går inn på meg. Jeg er meg selv og er komfortabel med det. Påtatthet blir for slitsomt i lengden.

På spørsmål om hva som er det aller kjekkeste med å være gründer tar han frem den sterke, befriende følelsen han kjenner på.

– Jeg jobber gjerne åtte til 12 timer om dagen, også i helgene, men jeg gjør det av egen fri vilje. Det er ingen som forteller meg at dette skal du gjøre, her skal du være. Jeg har travle, men utrolig givende dager. For meg er bare det å finne løsninger på utfordringer givende i seg selv.

 

SÅ VELDIG lukrativt økonomisk sett er foreløpig ikke Hafstad Karlssons gründerliv. Det at han ikke har så høye krav kommer godt med.

– Jeg lever billig. På veg til bybanen i sekstiden om morgenen hiver jeg innpå litt tørre havregryn og skyller dem ned med vann. Så er det innom treningssenteret før arbeidsdagen begynner.

Til lunsj vanker det mer havregryn. Ispedd litt havrefras denne gangen, fra den gratis «buffeten» like utenfor kontordøren.

– Jeg har tro på at om en har det jævlig blir en lysten på suksess. Mitt aller første mål er å tjene penger nok til husleie og mat på bordet, kunngjør firmautvikleren.

Kontorpulten sin har han i det åpne landskapet på VIS i Bergens innovasjonsbydel, Marineholmen. VIS står for Vestlandets Innovasjonsselskap AS, som er det nye navnet på Bergen Teknologioverføring (BTO), etablert i 2004. Selskapet eies av Universitetet i BergenHelse BergenHavforskningsinstituttet, Siva, Høgskulen på Vestlandet og NHH Norges Handelshøyskole.

– VIS fungerer omtrent som en yngleplass for innovative forskere og nyskapende gründere. Her har jeg både kontorplass og rådgivning helt kostnadsfritt, reklamerer han.

– Jeg er en ung gründer, men det betyr også at jeg ikke har noe å tape. Det verste som kan skje om alt går skeis er at jeg må flytte hjem igjen til mine foreldre for en tid, og det er jo ikke verdens undergang. Jeg følger en ide, en drøm, jeg gjør det 100 prosent, og jeg er sikker på at det går bra til slutt.

FELLESSKAP: Lars Henrik Hafstad Karlsson har arbeidspult i det åpne landskapet på VIS på Marineholmen i Bergen.

RÅDENE den dedikerte gründer- og investormikseren vil gi andre unge, og eldre, gründerspirer er som følger:

– Vær ydmyk når det gjelder hva du har å lære, for den dagen du tror du er perfekt har du tapt. Men samtidig må du også lære deg å filtrere. Alle råd er ikke gode råd. Vit at det ikke er alle som vet hva de snakker om, selv om de sier det aldri så overbevisende.

– Vær selvsikker på målet. Hvis man ikke har troen selv, hvorfor skal da andre tro på deg?

– Kom i kontakt med potensielle investorer så tidlig som mulig. Tillit bygges over tid, ikke den dagen du trenger pengene.

Nettside: Startlink

Facebook: Startlink

Instagram: Gründerlasse

 

Forrige
Forrige

Aktivt Pusterom